عملیات دیجیتالسازی و سازماندهی نسخ خطی - کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد
عملیات دیجیتالسازی و سازماندهی نسخ خطی
با پشتیبانی و مساعدت معاونت پژوهشی، عملیات دیجیتالسازی و سازماندهی نسخ خطی، با خرید یک دستگاه Book scanner ، با نام تجاری Theia pro از شرکت Aziris آغاز شد، این دستگاه در واحد نسخ خطی کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد نصب و راهاندازی گردید.
پس از اخذ آموزشهای لازم کار عکسبرداری و اسکن مجموعه نسخ خطی با دقت، جدیت و حساسیت تمام شروع شده است که تا کنون ۴۵۰۰۰ برگ یا به عبارتی 75 عنوان از این نسخ اسکن و تصویربرداری شده است، ضمنا تعدادی از کتابهای این واحد دچار آفت و آسیب شده است که در نظر است این تعداد از نسخ با هماهنگیِ مرکز اسناد غرب کشور و با کمک کتابخانه ملی در تهران آفتزدایی و ترمیم شود.
گفتنی است؛ گنجینه نسخ خطی دانشگاه بوعلی سینا یکی از مجموعههای نفیس به جامانده از دوران گذشته و پشتوانه معنوی بسیار ارزشمند برای دانشگاه است. این مجموعه دارای ۴۴۵ عنوان نسخه خطی است که شامل: ۷۴ جلد قطع رحلی، ۶۳ جلد قطع وزیری بزرگ، ۱۲۹ جلد قطع وزیری متوسط و کوچک، ۱۷۹ جلد قطع ربعی یا بیاضی و حدود ۵۵۰ نسخه کتاب چاپ سنگی میباشد. تلاش های چندساله دانشگاه علاوه بر گسترش و افزایش تعداد این نوع کتابها از طریق خرید نسخ خطی، منجر به چاپ فهرست تفصیلی از آنها نیز شده است. نظر به پیشینۀ ۴۵ ساله دانشگاه بوعلی سینا به عنوان یکی از ۱۰ دانشگاه برتر کشور و نیز حضور دانشجویان خارجی در قالب دانشگاه بین المللی8D در این مرکز علمی، لزوم توجه فراوان به این مجموعه را برای پیشبرد اهداف معنوی و فرهنگی کشور ضروری ساخته است
لازم به ذکر است فهرست توصیفی نیمی از نسخههای این مجموعه برای نخستین بار در سال ۱۳۸۷ توسط مرحوم دکتر پرویز اذکایی انجام و منتشر شد اما بعدها در سال 1397 بار دیگرکل این مجموعه توسط دکتر عباس زارعی مهرورز تحت عنوان «گنجینه همدان: فهرست تفصیلی نسخه های خطی دانشگاه بوعلی سینا» فهرستنگاری و چاپ شد.